22:39
22-11-1963 - Стивън Кинг

 

 

Някои определят романа като един от най-добрите на Стивън Кинг през последните няколко години. И с право!

“22 ноември 1963 г.” е прекрасна творба, която доказва, че Кралят може да пише невероятно, не само в хорър жанра.

Хората, които не обичат жанра на ужаса, съвсем спокойно могат да посегнат към тази творба и да се срещнат със стила на Краля. Защото тази книга е различна!

Този път майстора на ужаса е заложил на една доста интересна тема, която е център на внимание вече толкова години и задава така съществения въпрос „Какво би се случило, ако президентът Кенеди беше жив?“ Дори отговаря на него, но дали отговора ще ви хареса?

Той е направил доста проучвания по темата, за да сътвори една такава прекрасна и драматична творба, която да държи читателя под напрежение до края и която е вдъхновена от едни ужасни, но реални събития, случили се преди 54 години.

В послеписа на книгата Стивън Кинг казва, че идеята за романа му е хрумнала още през 1972 г., но осъзнавайки колко много време ще му отнеме само да проучи въпроса, се е отказал. Чак през 2009 г. се е захванал с него и е отделил много време за проучвания – не само около историята с убийството на Кенеди, но и за живота в началото на втората половина на 20 век.

За да се подготви за романа, Кинг е прочел купища книги, свързани с убийството, стотици конспиративни теории, интервюта с очевидци и е изгледал много документални филми. В книгата се е стремил към почти пълна достоверност (макар че признава, че е променил някои факти „за доброто на историята“), така че „22 ноември 1963” може да се приеме като един исторически роман в който е вложен и фантастичния елемент на връщане в миналото.

 

 

Историята на романа проследява гимназиалния учител по история Джейк Епинг (по-късно Джордж Амбърсън), който пътува назад във времето, за да предотврати убийството на Кенеди.

Тъй като няма как да използва собственото си име, защото в годината, в която се връща, главният герой е още малко момче, той избира името  Джордж Амбърсън.

Задачата му изглежда лесна, но е изправена пред предизвикателствата на времето, връщайки се 50 години назад, без компютри, без мобилни телефони, без днешните заплахи по улиците и без съвременната мрежа за сигурност, във време на морални норми, вечерни забави, много пушачи и свободен пазар на оръжия… и мисия да спаси едно семейство от пиян и луд с чук, едно момиче от заблуден куршум и самия президент Кенеди от мерника на Лий Харви Осуалд.

Всичко това обаче е застрашено от евентуалния убиец Осуалд, от една истинска и забележителна любов и от самото минало, което не иска да бъде променяно…

А сигурно ли е, че Лий Харви Осуалд е истинския убиец или някоя от десетките конспиративни теории е вярна?

Кинг връща героя си 5 години назад преди съдбовния ден, за да го подготви много добре.

Отново не изневерява на навика си да преплита други истории и герои от неговите книги, така че и тук не е пропуснал да спомене градчето Дери, година след като зловещото същество от „То” е спряло да убива. Главният герой е отишъл там, за да предотврати едно жестоко убийство и да промени съдбата на един мъж. Докато е в града, той многократно усеща някакво зло, което сякаш се таи под Дери, а навсякъде около него хората разказват за побъркания убиец, който се преоблича като клоун.

 

Животът на главния герой в миналото е изумителен, интересен, наситен с приключения, вдъхновен и жив във всяко едно отношение, а неговото систематично проследяване на Осуалд си заслужава!

Той засяга и едни морални норми, с които един обикновен учител със скучно ежедневие, който се е нагърбил с чужда мисия, трябва да престъпи, превръщайки се в убиец или спасител.

 

А книгата вече е превърната и в сериал, през 2016 г. Разбира се, едното не може да се сравнява с другото!

Изпълнителен продуцент на сериала е Джей Джей Ейбрамс, а в главната роля е Джеймс Франко.

 

 

Според мен, времето и парите за книгата си заслужават безрезервно и няма да съжалявате, ако я допълните към колекцията си!

Views: 382 | Added by: angel4e_777 | Tags: возможен, Способ, собственной, Hall Pass, ironman, Чемпионат Украины. Обзор 20-го тура, характеристика моховидных, Morta, 7 zip, gameplay | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *: